ביום שני הקרוב, ארגון נשות הכותל יחגוג 25 שנה, בתפילת ראש חדש חגיגית בכותל המערבי, וביום עיון לאחר מכן. אין ספק שהאירוע יקבל סיקור תקשורתי, כמו כל תפילות ראש החודש של הארגון בזמן האחרון.

יש ארגון נשים נוסף, בעצם מוסד, שחוגג 25 שנה בימים אלה. מדובר בארגון מוכר פחות אבל, לדעתי, משפיע הרבה יותר. מדובר במת"ן- מרכז תורני לנשים.

אם היה לי יותר זמן, הייתי עושה מחקר וכותבת כאן פוסט מכובד, שמדבר על הרקע של הארגון, איך ואיפה הוא קם, ומדוע. לא הספקתי לחקור, ולכן אני יכולה לכתוב על מת"ן רק מההיכרות שלי.

על מת"ן שמעתי לראשונה בגיל 11, כשהשתתפתי, ביחד עם אמי, בתכנית בת מצווה שלהם. התכנית נועדה להעניק יותר משמעות לבת מצווה, וכללה לימוד על נשים יהודיות, נשיות יהודית, המשמעות של עול מצוות ועוד. כל ילדה גם הכינה פרזנטציה קצרה על אישה שהיא בחרה. 

אחר כך, כשסיימתי תיכון, הבנתי שאם אני רוצה ללמוד- בעיקר סביב החגים- כבר לא יביאו לי ימי עיון, ואני צריכה ללכת אליהם בעצמי. התחלתי ללכת, מדי פעם, לימי העיון של מתן. בשנה שעברה זכיתי ללמוד במת"ן באופן קבוע, יום בשבוע, סדר גמרא, שיעור על ספרות השו"ת ושיעור ללא הגדרה של מלכה פיטרקובסקי. יום שלישי היה היום הכי טוב של השבוע שלי.  

מת"ן הוא מקום ייחודי בכך שהוא מיועד לציבור הנשים הרחב (ולא רק לנשים שמקדישות לכך שנה שלמה), ועדיין לוקח אותן ברצינות. השיעור במת"ן הם מגוונים- לא כולם הם "למדניים" מאד, אבל רובם כן. כשהגעתי למת"ן הבנתי שיש, בחלוקה גסה, שני סוגים של שיעורי תורה לנשים- יש שיעור לנשים כמו שיש בהרבה בתי כנסת ואולפנות- שיעור שמתרכז בעניין יותר מחשבתי, שניתן ליישם בחיים האישיים, שיעור שלוקח את המקורות, מפשט אותם ומשנמך אותם, לרמת השומעות. לימוד תורה לייט.

ויש שיעור לנשים במת"ן, שהוא שיעור תורה כמו כל שיעור, שבמקרה שומעות אותו נשים. 

לא אגזים- כמובן שיש התחשבות בכך שהרקע של הנשים בלימוד תורה הוא פחות נרחב מהרקע של גברים בגיל המקביל, אבל ההתחשבות היא בעניין הזה בלבד (וגם זה רק בחלק מהשיעורים. בתכניות בית המדרש הפער מודבק). במת"ן, אין תחום בתורה ש"לא מתאים לנשים". מת"ן מזמין נשים (ובאירועים מסוימים גם גברים) ללמוד כפי יכולתן, ונותן גם הזדמנות ומקום לנשים שרוצות מסגרת יותר תובענית, ללמוד יותר. 

למת"ן יש מוקד בירושלים וברעננה, אבל הבשורה של מת"ן מתפשטת לעוד ערים. הבשורה היא של עירוב נשים בעולם התורה, כל אחת לפי הזמן והיכולת שלה. מת"ן גם מצמיחה נשים למדניות וידעניות, כאלה שיכולות להיות מעורבות גם בעיצוב עולם התורה, ולא רק בלימודו.
לעומת נשות הכותל, המהפכה של מת"ן היא מהפכה השקטה. אחרי הכותרות והרעש והצלצולים, החותם שנשות מת"ן משאירות על עולם היהדות והתורה הוא משמעותי יותר מזה של נשות הכותל.

מזל טוב 🙂